Bestel vandaag nog bij ons en word een FAB VIP.Beloningen&VIP

Warehouse Clearance Sale! Get Extra $10 OFF on Orders Over $199. Shop Parts in Clearance

Krijg $ 50 korting op rijmotoren met eindaandrijving - alleen voor de eerste 10 eenheden! Koop eindaandrijving

Motorcilinderblokken: alles wat u moet weten

Engine Cylinder  Blocks: Everything You Need to Know

Het motorblok, ook wel het cilinderblok genoemd, dient als essentiële behuizing voor talrijke componenten die essentieel zijn voor de verbranding proces in een voertuig. Deze hoeksteen van de motor, die doorgaans als één geheel is gemaakt van robuuste materialen zoals gietijzer of lichtgewicht aluminium, is ontworpen om de hele levensduur van de auto mee te gaan. In het ongelukkige geval dat er binnen het blok een scheur ontstaat, kunnen de gevolgen echter aanzienlijk zijn, wat mogelijk tot ernstige operationele problemen kan leiden en onmiddellijke aandacht vereist.

Delen van een Motorblok

Het motorblok speelt een cruciale rol in de functionaliteit van een motor en dient als de robuuste basis waarin de verschillende bewegende componenten zijn ondergebracht en ondersteund. Hier zijn enkele belangrijke elementen van een motorblok:

- Cilinders: Dit zijn de kamers waar de magie plaatsvindt. Elke cilinder bevat een zuiger die op en neer beweegt, waardoor compressie als lucht- en brandstofmengsel mogelijk wordt gemaakt. De beweging van de zuiger is essentieel voor het comprimeren van het mengsel, een fundamentele stap in de werking van de motor.

- Dek: Het dek bevindt zich bovenaan het blok en is de plek waar de cilinderkop wordt bevestigd. Het biedt structurele integriteit en ondersteuning voor de gehele montage.

- Waterpompbehuizing: De waterpomp bevindt zich meestal aan het ene uiteinde van het blok en is essentieel voor het handhaven van de optimale motortemperatuur. Door koelvloeistof door de motor te laten circuleren, wordt oververhitting voorkomen en wordt een efficiënte werking gegarandeerd.

- Oliedoorgangen: Deze ingewikkelde trajecten binnen het blok zijn verantwoordelijk voor de distributie van smering naar essentiële motoronderdelen. Door deze doorgangen stroomt olie om de krukas, drijfstangen en cilinders te beschermen en te smeren.

- Watermantel: De watermantel bestaat uit doorgangen waardoor koelvloeistof rond de motor kan stromen, gescheiden van de olie. Dit mechanisme helpt bij het reguleren van de temperatuur van de motor, waardoor wordt voorkomen dat deze tijdens bedrijf oververhit raakt.

- Krukashuis: De hoofdkappen in het krukashuis houden de hoofdlagers en de krukas op hun plaats. Deze opstelling zorgt ervoor dat de door de verbranding gegenereerde kracht efficiënt wordt omgezet in een roterende beweging, die vervolgens wordt overgebracht op de wielen.

- Vriespluggen: Deze componenten, ook bekend als kern- of expansiepluggen, fungeren als doppen voor het motorblok. Ze spelen een cruciale rol bij het voorkomen dat koelvloeistof of olie uit het blokgietstuk lekt, waardoor de integriteit van de motor behouden blijft.

Het motorblok heeft meerdere functies, van het ondersteunen van bewegende delen tot het bieden van bevestigingspunten voor verschillende motoronderdelen, zoals de krukas, nokkenas, cilinderkoppen en transmissie. Het ingewikkelde netwerk van kanalen zorgt voor een goede smering en koeling, waardoor de levensduur en prestaties van de motor worden gewaarborgd. Bovendien zijn hulpcomponenten zoals de waterpomp veilig gemonteerd op het motorblok, wat bijdraagt ​​aan de algehele efficiëntie van het motorsysteem.

 

Wat is een Motorblok gemaakt van?

De constructie van een gietijzeren motorblok omvat de integratie van zes belangrijke componenten, die elk een cruciale rol spelen in de samenstelling ervan:

- IJzer: draagt ​​aanzienlijk bij en maakt 95% van het blok uit.

- Koolstof: Aanwezig op 2.2%, wat sterkte en duurzaamheid toevoegt.

- Silicium: bestaande uit 1.2%, helpt bij het verbeteren van de gieteigenschappen.

- Fosfor: Gevonden op 0.85%, draagt ​​bij aan de algehele sterkte.

- Mangaan: Op 0.63%, verbetert de hardbaarheid en treksterkte.

- Zwavel: aanwezig bij 0.12%, verbetert de bewerkbaarheid.

Een aluminium motorblok bestaat daarentegen uit een beknoptere samenstelling, met de volgende elementen:

- Aluminium: Het belangrijkste onderdeel met 91%, bekend om zijn lichtgewichteigenschappen.

- Koper: Aanwezig met 7%, waardoor de thermische geleidbaarheid wordt verbeterd.

- Tin: 2%, wat bijdraagt ​​aan de algehele sterkte en corrosieweerstand.

Hoewel het fysieke uiterlijk van het motorblok kan variëren afhankelijk van de motorconfiguratie (V, inline of boxer), is het opmerkelijk dat alle motoren deze essentiële componenten bevatten, zij het in verschillende verhoudingen en arrangementen.

 

Kort blok vs. Lang blok: de verschillen onthullen

Op het gebied van motorassemblages kan de dichotomie tussen korte blok- en lange blokconfiguraties op het eerste gezicht misleidend zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is deze classificatie niet geworteld in fysieke afmetingen, maar eerder in de inhoud die zich op het moment van aankoop in het motorblok bevond.

Hier is een overzicht:

- Kort blok: Een kort blok bestaat uit het motorblok zelf, naast de krukas, drijfstangen en zuigers. De nomenclatuur 'kort blok' is afgeleid van de beknopte inventaris van componenten die het omvat. Om het volledig operationeel te maken, moeten aanvullende elementen zoals cilinderkoppen, oliepomp, pakkingen en andere cruciale onderdelen worden geïntegreerd.

- Lang blok: Een langblokmotor omvat daarentegen alle onderdelen van een kort blok, naast de kleppentrein en cilinderkoppen. Bovendien kan het kleppendeksels, een waterpomp en een oliecarter bevatten. Opvallend afwezig in het lange blok zijn het inlaatspruitstuk, de elektrische componenten en de uitlaatspruitstukken.

- Aftermarket-opties: Bij de aanschaf van een aftermarket- of vervangende motor hebben consumenten vaak de keuze tussen shortblock- en longblock-configuraties, afhankelijk van hun specifieke vereisten en voorkeuren.

- Krattenmotor: Een derde alternatief is de krattenmotor, bekend om zijn kant-en-klare aard als uitgebreide vervangingsoplossing. Deze motoren worden rechtstreeks door de fabrikant verzonden en zijn klaar voor installatie in het voertuig zonder dat verdere aanpassingen nodig zijn. Doorgaans zijn kant-en-klare motoren uitgerust met een inlaatspruitstuk, uitlaatspruitstukken en bougies, waardoor ze een populaire keuze zijn voor motorvervanging.

Door de nuances tussen shortblock-, longblock- en kratmotorconfiguraties te begrijpen, kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen bij het selecteren van de meest geschikte motorassemblage voor hun autobehoeften.

 

Waardoor kan een motorblok barsten?

De belangrijkste oorzaak van scheuren in een motorblok is oververhitting van de motor, wat leidt tot thermische spanning die kan resulteren in scheuren in het blok. Bovendien kunnen extreem koude temperaturen ook scheuren veroorzaken als het koelsysteem een ​​onjuiste balans tussen water en antivries heeft. Wanneer water bevriest, zet het uit, waardoor er druk wordt uitgeoefend op het blok, waardoor het mogelijk kan barsten.

Fabrieksfouten zijn een andere factor die kan bijdragen aan een gescheurd motorblok. Deze defecten kunnen de structurele integriteit van het blok verzwakken, waardoor het gevoeliger wordt voor scheuren onder spanning.

Wanneer een motorblok scheurt, kunnen verschillende symptomen duidelijk worden, die op het probleem wijzen:

- Witte rook die uit de uitlaatpijp komt als gevolg van brandend koelmiddel

- Koelvloeistof lekt

- Olielekkage

- Motor oververhit

- Ruwe werking of ontstekingsfout 

- Mengen van koelvloeistof en olie

- Verlichting van het controlelampje of andere waarschuwingsindicatoren

Als u een gebarsten motorblok vermoedt, is het van cruciaal belang om onmiddellijk te stoppen met rijden. Doorgaan met het besturen van het voertuig met een gebarsten blok kan tot verdere complicaties leiden:

- Koelvloeistoflekkage kan tot oververhitting van de motor leiden, wat tot mogelijke schade kan leiden.

- Een laag oliepeil als gevolg van lekkages kan permanente schade aan de motor veroorzaken.

- Olielekken kunnen brandgevaar opleveren.

- Overmatige hitte van het gebarsten blok kan de cilinderkop kromtrekken of een kapotte koppakking veroorzaken, waardoor uitgebreide reparaties nodig zijn.

 

Motorblok Reparaties

Als je te maken krijgt met een gebarsten motorblok, kan het vooruitzicht op dure reparaties ontmoedigend zijn. Hoewel er tijdelijke oplossingen bestaan, is het van cruciaal belang om rekening te houden met de gevolgen van deze oplossingen op de lange termijn. Hier zijn enkele opties om een ​​gebarsten motorblok te verhelpen:

- Commerciële afdichtingsmiddelen: Voor kleine scheuren kunnen commerciële afdichtingsmiddelen de schade helpen minimaliseren door het afdichtmiddel in het koelmiddel te gieten. Terwijl het voertuig rijdt, kan het afdichtmiddel de scheur effectief dichten.

- Motorlassen: Het lassen van de scheur kan de sterkte van het motorblok vergroten, maar dit proces vereist gespecialiseerd gereedschap en expertise die mogelijk niet direct beschikbaar is voor thuisgebruikers.

- Koudlaspatches: Kleine scheurtjes in het motorblok kunnen worden afgedicht met speciale lijm en patches, waardoor een tijdelijke oplossing voor het probleem.

- Koud metaal naaien: Hoewel het niet een veelgebruikte methode is, omvat koud metaal naaien het gebruik van gespecialiseerde inzetstukken om het gebroken metaal te verbinden en bepaalde scheuren tijdelijk te dichten.

Het is belangrijk op te merken dat zodra er een scheur in het motorblok verschijnt, de structurele integriteit in gevaar kan komen. Voortdurende blootstelling aan motorwarmte kan het probleem verergeren, vooral als de reparatie niet goed wordt uitgevoerd. Bovendien kan, afhankelijk van de locatie van de scheur, de hoeveelheid werk die nodig is om deze te repareren vergelijkbaar zijn met de hoeveelheid werk die nodig is voor het vervangen van de motor. Het is raadzaam om de kostenverschillen zorgvuldig te evalueren, aangezien motorvervanging uiteindelijk in de toekomst noodzakelijk kan zijn.

 

Populaire cilinderblokken

 

1. Cilinderblok voor Kubota

Cilinderblok voor Kubota V2403-motor

Staat: Gebruikt

Origineel cilinderblok van de Kubota-motor

Onderdeelnummer: 1A085-01014, 1A085-01018, 1A08501014, 1A08501018, 1A261-01010, 1A26101010

Toepassingen: Kubota graafmachine KX121-3, KX121-3S, KX121-3SCA, KX161-3, KX121-3ST, U45ST, U45S, U45-3, U45-3S Kubota wiellader R520S

Verbeter de prestaties van uw Kubota V2403-motor met het hoogwaardige Cilinderblokk beschikbaar. Dit Cilinderblok is speciaal gemaakt voor Kubota-motoren en is ontworpen om optimale duurzaamheid en efficiëntie te bieden. Zorg voor een soepele werking en een lange levensduur van uw motor met dit essentiële onderdeel. Upgrade het vermogen en de betrouwbaarheid van uw motor met het Cilinderblok voor de Kubota V2403-motor.

 

2. Cilinderblok voor Volvo

Nieuw cilinderblok voor Volvo-motor D7D 

Kaal cilinderblok voor Volvo D7D-motor.

Compatibel met Volvo graafmachine EC240 EC290 en andere modellen met D7D-motor.

Geen kernlading. Verzenden door de lucht.

Garantie 6 maanden

Het nieuwe Cilinderblok voor de Volvo-motor D7D is ontworpen om krachtige prestaties te leveren. Het ontwerp van het blok is geoptimaliseerd om lichter en toch sterker te zijn, waardoor de brandbaarheid van de bougies wordt verbeterd. Dit maakt de motor krachtiger en efficiënter, waardoor hij een hoger koppel kan produceren. Het blok is met de hoogste precisie bewerkt en voldoet aan alle kwaliteitsnormen, wat een superieure betrouwbaarheid en duurzaamheid garandeert. Het is ook corrosiebestendig, waardoor het een uitstekende keuze is voor een breed scala aan motoren. 

 

3. Cilinderblok voor Yanmar

Nieuwe Yanmar 4D94E 4D94LE 4TNE94 cilinderblok met kort blok

Geen kernlading.

Garantie 6 maanden

Verzenden door de lucht.

Dit cilinderblok omvat 1*cilinderblok, 1*krukas, 4*zuigers, 4*cilindervoeringen, 4* drijfstangen, 1 set krukaslagers, 1 set drijfstanglagers en 1 set drukringen .

De Yanmar 4D94E 4D94LE 4TNE94 cilinderblok met kort blok is een superieure keuze voor zware toepassingen. Het cilinderblok is gebouwd volgens de hoogste technische normen en bevat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dieselmotortechnologie. Het resultaat is een krachtig en betrouwbaar product met een lange levensduur. Het beschikt over een geavanceerd koelsysteem dat de prestaties maximaliseert en de behoefte aan onderhoud vermindert. 

 

4. Cilinderblok voor Isuzu

Isuzu-motor 6HK1 cilinderblok met lang blok met /nokkenas tuimelaar cilinderkop geladen

Staat: nieuw

Garantie 12 maanden

Verzenden door de lucht.

Dit lange 6HK1-blok bevat 1*cilinderblok, 1*nokkenas, 1*tuimelaarconstructie, 1*cilinderkopconstructie, 6*zuigers met ringen, 6*cilindervoeringen, 6 *drijfstangen, 1*krukas, 1 set hoofd- en drijfstanglagers, etc.

Onderdeelnummer: 8982069651, 8-98206965-1, 8976001190, 8-97600119-0, 1002010117, 1002010130

Toepassingen:
Isuzu-motor: 6HK1, 6 HK1X, 6HK1TC
Isuzu-vrachtwagen: FVR34
Hitachi-graafmachine: ZAX330, ZAX330-3, ZAX350-3, ZAX370-3, ZX330-3, EX330-3, EX350-3, EX360-3, ZX350LC-5

*Neem contact met ons op via sales@fabheavy.com before-inkoop. De totale prijs kan variëren omdat de kosten voor luchtvervoer om de dag op en neer gaan.

Ontdek de kracht en precisie van de Isuzu-motor 6HK1 Cilinderblok met lang blok met nokkenas, tuimelaar en geladen cilinderkop. Deze uitzonderlijke assemblage combineert geavanceerde techniek met hoogwaardige componenten om uitstekende prestaties en betrouwbaarheid te leveren. Ervaar de naadloze integratie van componenten, waardoor optimale functionaliteit en efficiëntie wordt gegarandeerd.

 

FAB Heavy Parts  Kan u helpen met uw behoeften

Welkom bij Fab Heavy Parts' online catalogus, waar u een prachtige reeks cilinderblokken kunt ontdekken.  We hebben een gevarieerde selectie om aan uw behoeften te voldoen. Ons deskundige onderdelenteam staat tot uw beschikking en staat klaar om u bij elke stap te helpen.

laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.