Bestellen Sie noch heute bei uns und werden Sie ein FAB-VIP.Prämien&VIP

Warehouse Clearance Sale! Get Extra $10 OFF on Orders Over $199. Shop Parts in Clearance

Erhalten Sie 50 $ Rabatt auf Achsantriebs-Fahrmotoren – nur für die ersten 10 Einheiten! Achsantrieb kaufen

Onthulling van het onderscheid: nokkenassen versus krukassen

Unveiling the Distinction: Camshafts vs. Crankshafts

De motor nokkenas en krukas zijn essentiële onderdelen voor de werking van een verbrandingsmotor. Terwijl de nokkenas verantwoordelijk is voor het openen en sluiten van de kleppen, waardoor de inlaat van lucht en brandstof en de uitlaat van verbrandingsgassen mogelijk is, speelt de krukas een cruciale rol bij het omzetten van de lineaire beweging van de zuigers in roterende beweging. De drijfstangen helpen bij het overbrengen van deze beweging van de zuigers naar de krukas. Samen werken deze componenten harmonieus samen om de goede werking van de motor en efficiënte verbrandingsprocessen te garanderen.

De locatie van de nokkenas ontdekken

De nokkenas is een cruciaal onderdeel van een verbrandingsmotor en is verantwoordelijk voor de precieze timing van het openen en sluiten van de kleppen in de motor. De nokkenas, ofwel bovenaan de motor geplaatst, ook wel een bovenliggende nokkenas genoemd, of in het motorblok, speelt een cruciale rol in de functionaliteit van de motor.

In moderne verbrandingsmotoren kan het aantal nokkenassen variëren, waarbij sommige motoren maximaal vier nokkenassen gebruiken, afhankelijk van het ontwerp van de motor en het aantal cilinderkoppen. Ook de configuratie van de kleppen per cilinder kan verschillen, afgestemd op de specifieke eisen van het voertuig. Ongeacht de variatie zijn alle cilinders echter uitgerust met een combinatie van inlaat- en uitlaatkleppen die nauwgezet worden aangestuurd door de nokkenas. Deze ingewikkelde orkestratie zorgt voor een naadloze stroom van lucht en brandstof naar de verbrandingskamer, terwijl uitlaatgassen efficiënt de motor kunnen verlaten.

 

Hoe een Nokkenas werkt

De nokkenas speelt een cruciale rol in de werking van een verbrandingsmotor. Het is verantwoordelijk voor het overbrengen van beweging van de krukas naar de kleppentrein, waardoor het openen en sluiten van de inlaat- en uitlaatkleppen wordt geregeld.

Uitgerust met eivormige nokkenlobben, roteert de nokkenas met de krukas en werkt samen met de kleptrein om de klepbewegingen nauwkeurig te timen. Deze nokkenlobben zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, waardoor een nauwkeurige controle mogelijk is over de duur en timing van het openen van de klep.

De synchronisatie tussen de nokkenas en de krukas wordt gehandhaafd via een distributieketting, riem of in elkaar grijpend tandwiel aan de voorkant van de motor. Terwijl de krukas twee volledige omwentelingen maakt tijdens de viertaktverbrandingscyclus (inlaat, compressie, verbranding en uitlaat), draait de nokkenas slechts één keer per cyclus, waardoor elke klep op de juiste tijden wordt geopend en gesloten.

Deze zorgvuldige orkestratie garandeert dat de inlaatklep tijdens de inlaatslag opent om het lucht-brandstofmengsel in de verbrandingskamer toe te laten, terwijl de uitlaatklep tijdens de uitlaatslag opent om de verbrande gassen vrij te laten. De kleppen blijven gesloten tijdens de compressie- en verbrandingsslagen, wat bijdraagt ​​aan de efficiënte werking van de motor.

 

Het onderscheid begrijpen tussen een nokkenas en een krukas

Bij het onderzoeken van de ingewikkelde machinerie van een motor is het van cruciaal belang om de genuanceerde verschillen tussen de nokkenas en de krukas te onderscheiden. Dit zijn de belangrijkste onderscheidende factoren die deze twee componenten onderscheiden:

- Materiaalsamenstelling: De krukas is doorgaans gemaakt van robuust gesmeed gelegeerd staal, dat wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid en sterkte. De nokkenas is daarentegen doorgaans vervaardigd uit gegoten staal of ijzer, wat een evenwicht biedt tussen veerkracht en kosteneffectiviteit.

- Functionele rol: De cruciale rol van de krukas ligt in het omzetten van de lineaire beweging van de zuigers in een roterende beweging, waardoor de werking van de motor wordt vergemakkelijkt. Omgekeerd is de nokkenas verantwoordelijk voor het nauwkeurig openen en sluiten van de inlaat- en uitlaatkleppen op de optimale momenten tijdens de verbrandingscyclus van de motor.

- Positionering: De krukas bevindt zich onder de cilinder en werkt samen met de zuigers om de beweging van de motor aan te drijven. Aan de andere kant bevinden de bovenliggende nokkenassen zich boven de cilinder, terwijl cam-in-block-configuraties voor stoterstangmotoren doorgaans boven de krukas zijn gemonteerd, wat een variatie in ontwerp en functionaliteit laat zien.

- Krachtbron: De krukas ontleent zijn beweging aan de neerwaartse beweging van de zuigers tijdens het verbrandingsproces, waarbij deze energie wordt omgezet in rotatiekracht om de motor aan te drijven. De rotatie van de nokkenas is daarentegen nauw verbonden met de distributieriem of -ketting die aan de krukas is bevestigd, waardoor de precieze timing van de klepbediening wordt gesynchroniseerd voor optimale motorprestaties.

Door dit genuanceerde onderscheid tussen de nokkenas en de krukas te waarderen, krijgt men een dieper inzicht in de ingewikkelde werking van een motor, wat de precisie en complexiteit van de autotechniek onderstreept.

 

Tekenen van een defect Nokkenas

Een defecte nokkenas kan aanzienlijke schade aan de motor, cilinderkop en krukas veroorzaken. Het is van cruciaal belang om waakzaam te zijn voor vroege indicatoren van mislukking:

- Controlelampje: Onderzoek de code in de boordcomputer om mogelijke problemen met de nokkenas te identificeren.

- Vermogensverlies: Onjuiste kleptiming kan leiden tot een verminderde vermogensafgifte, wat vooral merkbaar is tijdens het accelereren.

- Backfire: Een verkeerd uitgelijnde timing kan resulteren in een backfire of een verkeerde ontsteking.

- Tikkende of tikkende geluiden: Overmatige beweging als gevolg van problemen met de nokkenas kan deze geluiden veroorzaken.

- Metaalafval in motorolie: De aanwezigheid van vreemde voorwerpen kan op een probleem duiden. Sommige van deze symptomen kunnen ook wijzen op een defecte nokkenaspositiesensor, wat een eenvoudiger en kosteneffectiever vervanging is.

In het geval van een defect aan de nokkenas kunnen de motor, de componenten van het kleppensysteem, de cilinderkop, het blok, de krukas, de drijfstangen en de zuigers extra schade oplopen. Bovendien zorgt een kapotte nokkenas ervoor dat het voertuig niet kan starten of rijden.

 

Hoe u de Nokkenast:

vakkundig vervangt

Het uitvoeren van de taak om een ​​nokkenas te vervangen vereist een bepaald niveau van expertise en nauwgezette aandacht voor detail. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de fabrieksservicehandleiding te raadplegen om ervoor te zorgen dat u de juiste procedures volgt die specifiek zijn voor uw voertuigmodel.

Als u over de nodige tijd en hulpmiddelen beschikt om deze taak met vertrouwen aan te pakken, vindt u hier een gedetailleerd overzicht van het nauwgezette proces:

- Begin met het verzamelen van alle essentiële benodigdheden die nodig zijn voor de taak, waaronder:

- Nieuwe nokkenas - Vloerkrik en kriksteunen

- Wielkeggen

- Ratel met verlengstukken en doppen

- Koevoet

- Momentsleutel

- Kleppendekselpakking

Ga verder met de volgende stappen, terwijl u uw apparatuur bij de hand heeft:

  1. Krik het voertuig veilig op en plaats het veilig op kriksteunen om een ​​stabiele werkomgeving te garanderen.
  2. Verwijder voorzichtig de benodigde onderdelen om toegang te krijgen tot de nokkenas, volgens de gedetailleerde instructies in uw servicehandleiding.
  3. Draai de motor met behulp van de krukaspoeliebout totdat de distributiemerktekens van de nokkenas perfect uitgelijnd zijn.
  4. Ga verder met het losmaken van de distributieriem of ketting.
  5. Verwijder de bestaande nokkenas(sen) en installeer de vervanging volgens de nauwkeurige specificaties van de fabrikant.
  6. Lijn de distributiemarkeringen nauwkeurig uit en installeer de riem of ketting opnieuw.
  7. Draai de motor om de juiste uitlijning van de timing te controleren.
  8. Monteer alle onderdelen die eerder zijn verwijderd opnieuw in elkaar, in de omgekeerde volgorde zoals beschreven in de servicehandleiding.
  9. Start de motor en luister aandachtig om er zeker van te zijn dat alle onderdelen naar behoren functioneren. Inspecteer bovendien zorgvuldig op tekenen van lekkage voordat u het voertuig de weg op gaat.

Door deze stappen nauwgezet te volgen en tijdens het hele proces voorzichtig te zijn, kunt u de nokkenas in uw voertuig met precisie en expertise met succes vervangen.

 

Populaire nokkenas

 

1. Nokkenas voor Hitachi

Vervangt 8944094120 8-94409-712-0 8-97014573-1 Isuzu-nokkenas Past op motor 4BD1 4BG1 4BD2 Hitachi graafmachine EX120-2/3/5

Gloednieuw, vervanging

Onderdeelnummer: 8944094120, 8-94409-712-0, 8-97014573-1

Past op Isuzu-motor 4BD1 4BG1 4BD2

Past op Hitachi-graafmachine EX120-2, EX120-3, EX120-5

Upgrade uw Isuzu Nokkenas voor de 4BD1-, 4BG1- en 4BD2-motoren in uw Hitachi-graafmachine EX120-2/3/5 met een hoogwaardige vervanging. Zeg vaarwel tegen de oude onderdeelnummers 8944094120, 8-94409-712-0 en 8-97014573-1 en verwelkom superieure prestaties en duurzaamheid.

 

2.  Nokkenas voor Caterpillar

Nieuwe nokkenas geschikt voor Caterpillar CAT 3126B-motor

Introductie van de nieuwste Nokkenas die speciaal is ontworpen voor de Caterpillar CAT 3126B-motor! Deze hoogwaardige nokkenas is ontworpen om optimale prestaties en duurzaamheid te leveren, zodat uw motor soepel en efficiënt draait. Upgrade uw motor met deze hoogwaardige nokkenas en ervaar meer vermogen en betrouwbaarheid.

 

3.  Nokkenas voor Hino

Nieuwe nokkenas voor Hino-motor J08E gesmeed staal

Staat: nieuw, aftermarket

Past op Hino-motor J08E

Past op Hino-vrachtwagens met J08E-motor, Kobelco-graafmachines met J08E-motor.

Upgrade uw voertuig met deze eersteklas nokkenas om meer vermogen en efficiëntie op de weg te ervaren. Vertrouw op de superieure kwaliteit van deze nokkenas om de prestaties van uw Hino-motor naar nieuwe hoogten te tillen.

 

4.  Nokkenas voor Komatsu

Nieuwe Nokkenas YM 12990014590 Past voor Komatsu Motor 4D94E 4D94E-1 4D94E-2

Staat: nieuw, aftermarket

Onderdeelnummer: YM12990014590, 129900-14590

Upgrade uw Komatsu-motor met deze eersteklas nokkenas voor verbeterde betrouwbaarheid en duurzaamheid. Vertrouw op de kwaliteit en compatibiliteit van de Nokkenas YM 12990014590 om de prestaties van uw machines naar nieuwe hoogten te tillen.

 

FAB Heavy Parts  Kan u helpen met uw behoeften

Welkom bij Fab Heavy Parts' online catalogus, waar u een prachtige reeks nokkenassen kunt verkennen.  We hebben een gevarieerde selectie om aan uw behoeften te voldoen. Ons deskundige onderdelenteam staat tot uw beschikking en staat klaar om u bij elke stap te helpen.

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.